Spomenik Viktoru Dyku

Spomenik Viktoru Dyku, podignut 1936. godine na Lopudu, izgrađen je donacijom čehoslovačke vlade u spomen na češkog književnika i političara Viktora Dyka koji se 1931. godine, nesretnim slučajem, utopio na lopudskoj plaži Šunj. Spomenik je izveden u vrijeme kada Dobrović realizira na Lopudu svoj glasoviti Grand Hotel (1934.-1936.), no nisu poznati niti dostupni (ako negdje i postoje) izvorni nacrti spomenika. Nadalje, popisi Dobrovićevih radova u referentnoj literaturi nigdje ne navode taj spomenik. Iako posredno, autorstvo mu se ipak nesumnjivo može pripisati na temelju usmenih izvora, a ponajviše arhitektonskog oblikovanja i prepoznatljiva graditeljskog prosedea.
Spomenik Viktoru Dyku koncipiran je u obliku odmorišta na uzvišenju duboko u unutrašnjosti otoka, gdje su se račvali stari put prema lopudskom groblju Šunj i put prema plaži, neposredno ispred kapelice sv. Leonarda. Trokutastog je tlocrta, izveden potpuno u betonu, ukupne površine 45 m² i opsega 35 m.

Na sjevernom i na južnom zidu odmorišta izveden je natpis šupljim slovima, u punoj debljini zida: ŠUNJ GROBLJE” i ŠUNJ PLAŽA”, dok je na monolitu ispisano ime Viktora Dyka. Spomenuti detalj upisivanja slova šupljinom, tj. perforiranjem betonskih stijena u punoj debljini oplate, autogramski je karakterističan za Dobrovića, a nalazi se i na drugim njegovim dubrovačkim realizacijama.

Nema komentara:

Objavi komentar