Ivo Kuljevan

(Lopud, 12.12.1850 - Chiclayo, 25.4.1928)

Da bi se omogućio kulturno-prosvjetni rad i stvorili suvremeni uvjeti rada u školi i napredak mjesta, godine 1921. iseljenik Lopuđanin Ivo Kuljevan svojim sredstvima podiže kamenu školsku zgradu, u sklopu koje je i učiteljski stan, čitaonica sa dvoranom za društveni život mještana, te poseban prostor za poštanski ured. Nabavljen je i namještaj za čitaonicu i poštu. Škola je dobila i prostrani vrt, za izvođenje praktičnih radova iz nastavnog programa poljodjelstva. U želji da što više pridonese razvoju Lopuda i boljem životu mještana Ivo Kuljevan dade izgraditi obalu i gat za pristajanje brodova i brodica, koja se prozvala "Obala Iva Kuljevana." Njegovim je nastojanjem i novčanim darovnicama izgrađen put do Šunja, popravljena je crkva u Šunju, podignuta ribarnica i mesarnica, te javni sanitetski objekt. Svi ti radovi obavljeni su od 1921. do 1924. godine.
Pri kraju života ostavio je taj dobrotvor dvije tisuće funti za pomoć siromašnim Lopuđanima. Ivo Kuljevan napušta Lopud kad mu je bilo 16.godina. Odlazi u Port Said gdje se spretno bavio raznim poslovima. Tamo ga je zapazio Ferdinand Lesseps, projektant sueskog kanala i nakon otvaranja Sueskog kanala 1869, u društvu Lessepsa dolazi u Panamu jer je sljedeći projekt bio izgradnja Panamskog kanala. Kasnije odlazi u Chiclayo, Peru, gdje se bavio preradom alkoholnih pića i trgovinom vinom. Neizmjerno je volio svoj rodni Lopud i stalno je bio u vezi sa svojim prijateljima u zavičaju.

2 komentara:

  1. Biografija uglavnom pogrešna. Kad je napustio Lopud bilo mu je17 godina. Odlazi u Port Said spretno se bavi raznim poslovima.Zapazio ga je F.Leseps projektant suskog kanala i nakon otvaranja"Sueza"1869. u društvu Lesepsa dolazi u Panamu jer slijedeći projekt bio je Panamski kanal. I.K. upušta se u trgovinu vinom vinom

    OdgovoriIzbriši
  2. Za detaljnije vidi članke u Glasu grada br 819 od 11.12.2020. I u D.vjesniku 5.12. 2020 za 170. obljetnicu rođenja.
    Davor Mage OIB 31039784338

    OdgovoriIzbriši