Park Đorđić-Mayneri

Na Lopudu, turistički najrazvijenijem elafitskom otoku, u samom mjestu nalazi se Perivoj obitelji Đorđić-Mayneri. Perivoj je utemeljio barun Augusto Mayneri, Venecijanac, koji se priženio u obitelj prastarog dubrovačkog vlasteoskog roda Gjorgjić, koja je svoje posjede imala i na otoku Lopudu. Poslije njega brigu o perivoju vodio je njegov sin Felice. Po drugom svjetskom ratu perivoj je zajedno s imanjem bio oduzet obitelji Mayneri i postao društvenim vlasništvom.Slijedom tiskanih izvora može se procijeniti da je utemeljen osamdesetih godina XIX. stoljeća ili pak nesto ranije. Perivoj Đorđić-Mayneri utemeljen je na zemljišnoj čestici vrlo izdužena oblika i vjerojatno je bio postupno uređivan. Oblikom i veličinom odgovara parceli koja se smjestila uz sjeverni bok i u zaleđu nekadašnjeg ljetnikovca vlasteoske obitelji Đorđić, a ubilježena je pod brojem 1038 u najstarijoj precizno rađenoj katastarskoj austrijskoj mapi Lopuda iz 1837. g. Prema simbolima, kojima je parcela na mapi obilježena, saznaje se da je bila posađena maslinama. Perivoj se sastoji od prednjeg i stražnjeg dijela koje dijeli suhozid. Ukupna površina Perivoja iznosi nešto više od 13 000 m², s tim što prednji dio zaprema površinu od oko 3 600 m², a stražnji dio oko 9 500 m².

Veličinom površine Perivoj Đorđić-Mayneri je poslije Graca najveći perivoj dubrovačkog kraja smješten u samom naselju. U oblikovnoj osnovi Perivoja Đorđić-Mayneri naglašeno se ističe većod samog ulaza u nj pravocrtno položena duga i široka šetnica, ulazni vrtni prospekt. Na njegovu početku s obje strane ulaznog stubišta uređeni su vidikovci, isturena pravokutna odmorišta s pogledom na lopudsku uvalu što odgovara duhu dubrovačke vrtnooblikovne tradicije.Prospekt se završava egzedrom, polukružnom kamenom klupom uređenom vitkim kamenim stupovima na kamenom naslonu te ispred s kamenim stolom poduprtim vrijednim kamenim ulomcima gotičkih obilježja. Sve se to nalazi u završnom pravokutnom proširenju prospekta, koje je naglašeno sa stablima palme kanarske datule u kutovima (nedostaje jedno stablo). Dijagonalno od egzedre se nalazi poveća pravokutna površina na kojoj se nalazi ruševina starog ljetnikovca oko koje vodi ophodna staza.
S prednjega u nešto povišeni stražnji dio perivoja ulazi se preko nekoliko stepenica kroz luk betonskog okvira koji je čitavom površinom bio prekriven školjkama i komadićima modrog muranskog stakla što je baruna Mayneria podsjećalo na Veneciju, grad odakle potječe njegova obitelj. Pri vrhu stražnjeg dijela se nalazi vrtni odjel koji je bio poznat po tome što su se tu uzgajala stabalca različitih agruma posađena u tri reda. No ovaj je dio Perivoja poznat i po četirima statuama na temu godišnjih doba koje su postavljene na građenim postamentima i raspoređene u prostoru. One se tu i danas nalaze. Na kraju stražnjeg dijela perivoja nalazi se zadnji vrtni sadržaj, zasebno vrtno polje uređeno geometrijskim načinom u obliku krnje elipse. Ono je podijeljeno dvjema podužnim stazicama i središnjom poprečnom. Po želji baruna Felice Mayneri sredinom ovoga vrtnoga polja u parteru pisalo je slovima izvedenim od šišanog sivog santolina s jedne strane središnje poprečne stazice HIC MIHI, a s druge strane OPTIME ( Ovdje je meni najbolje.). Za vrijeme ljeta oba su poteza slova bila uokvirena bordurom ljetnoga cvijeća.
Tlocrt Perivoja Đorđić-Mayneri



2 komentara:

  1. Spoj prirodnih ljepota botaničkog svijeta i znamenitosti Lopuda. Prelijepo i romantično . Odmor sa voljenom osobom daje utisak bajke u stvarnosti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo tako.park izsnova.secam ga se iz detinjstva.ili je mozda nam tada bilo lepo sve.
    Branka

    OdgovoriIzbriši